fbpx

Parlament: Meghosszabbították a hitelmoratóriumot, szigorúbb lesz a feltételes szabadlábra helyezés

Az Országgyűlés a legsúlyosabb bűncselekmények miatt kiszabott határozott tartamú szabadságvesztések esetében kizárta a feltételes szabadságra bocsátás lehetőségét. Az elmúlt időszakban több eset is történt az országban, amikor is szabadlábra helyezés után ismét bűnt súlyos bűncselekményt követett el egy vádlott, ennek tudható be a szigorítás.

A képviselők 165 igen szavazattal, egyhangúlag hagyták jóvá Varga Judit igazságügyi miniszter javaslatát a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos személy elleni erőszakos bűncselekmények áldozatainak fokozottabb védelméről.  Az elfogadott változtatások alapján a bíróság a feltételes szabadságvesztés alól nem kizárt esetekben – például a hozzátartozók sérelmére elkövetett súlyos erőszakos bűncselekményeknél – is csak kellően alapos vizsgálat mellett, egyedi mérlegelés után engedheti meg a feltételes szabadságra bocsátást.

Amennyiben a bíróság elrendelte a feltételes szabadságra bocsátást egy súlyos, személy elleni erőszakos bűncselekményben, akkor kötelező pártfogó felügyeletet elrendelnie, valamint – technikai eszközzel történő ellenőrzés mellett – kötelező távoltartást is megállapítania az áldozatok védelme érdekében. A hozzátartozók sérelmére elkövetett kevésbé súlyos, de személy elleni erőszakos bűncselekmények esetén szintén kötelezővé vált a pártfogó felügyelet elrendelése, a távolságtartás pedig csak indokolt esetben mellőzhető.

A módosítások értelmében a korábbinál szélesebb körben írnak elő kötelező pszichiátriai gyógykezelést. Varga Judit egy korábbi nyilatkozatában közölte, a törvényjavaslattal a kormány célja az, hogy a nemrégiben történt győri kettős gyermekgyilkossághoz hasonló tragikus esetek ne fordulhassanak elő.

A parlamenti keddi ülésnapján arról is döntöttek, hogy meghosszabbítják a koronavírus-járvány miatt nehéz helyzetbe került személyek hitelmoratóriumát 2021. június 30-ig.

Budapest, 2020. október 20. A kijelzõn látható a hitelmoratórium meghosszabbításáról szóló javaslat szavazásának végeredménye az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. október 6-án. A koronavírus-járvány miatt elrendelt hiteltörlesztési moratórium meghosszabbításával a kormány célja, hogy egyes kiemelt társadalmi csoportoknak, így a nyugdíjasoknak, a szülõknek, az álláskeresõknek és a közfoglalkoztatottaknak fennmaradjon a hitel- és kölcsönszerzõdésre, illetve pénzügyi lízingszerzõdésre vonatkozó törlesztési, fizetési moratórium 2021. június 30-ig. MTI/Kovács Tamás
Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek