fbpx

Varga Zs. András lett a Kúria elnöke

Hétfőn a Parlament titkos szavazással döntött arról, hogy Varga Zsolt András alkotmánybírót nevezi ki a Kúria élére az ellenzéki tiltakozás ellenére.

A szavazáson 171 képviselő vett részt és eredményes volt. Érvénytelen szavazat nem volt, a jelöltre 135-en mondtak igent.

Varga Zs. főbíróvá emelése valamiért annyira fontos a miniszterelnöknek, hogy minden konzervatív igehirdetést meghazudtolva a hagyományokkal is szakít és egy bonyolult törvénymódosítási manővert is véghez vitt miatta. Na most lehet elkezdeni aggódni!

-így fogalmazott Schiffer András ügyvéd Facebook oldalán, amikor a Kúria élére jelölték Polt Péter, a legfőbb ügyész egykori helyettesét. De nem csak az LMP egykori társelnöke volt kritikus.

Az Országos Bírói Tanács 13 nem, 1 igen arányban utasította el Varga Zsolt András Kúria-elnökké történő megválasztását. A hatályos törvények szerint ugyanis az OBT személyes meghallgatás alapján a jelölt személyről előzetes véleményt nyilvánít. Az elutasító döntésük többek között azért született, mert “a jelölt korábban a bírósági szervezetrendszerben egyáltalán nem végzett ítélkezési tevékenységet, tárgyalótermi tapasztalattal nem rendelkezik, a peres ügyek és a bírósági igazgatás terén gyakorlati múltja nincs. A rendszerváltás óta kizárólag olyan személy töltötte be a Legfelsőbb Bíróság, illetve Kúria elnökének tisztségét, aki ezt megelőzően hosszabb-rövidebb ideig bíróként is dolgozott.”

Az LMP közleményben jelentette ki, nem szavazza meg Varga Zs. András a kúria elnökének:

A jelölt személyével kapcsolatban fennálló legsúlyosabb szakmai kritika, hogy nem rendelkezik semmilyen ítélkezési és tárgyalótermi gyakorlattal. Ezen okokra hivatkozva az Országos Bírói Tanács is elsöprő többséggel utasította el a jelölését. Ahogyan az OBT indoklásában is szerepelt, Magyarországon a rendszerváltás óta eltelt időszakban példátlan, hogy olyan főbíró kerüljön kinevezésre, aki nem rendelkezik bírói ítélkezési gyakorlattal.
Az LMP frakciója a mai szavazáson elutasítja Varga Zs. András kinevezését!

Az MSZP a szavazás elhalasztását kérte:

Az MSZP kezdeményezi, hogy a Kúria elnökének megválasztását célzó titkos szavazásra ne kerüljön sor, azaz a szavazás kerüljön le a napirendről. A halasztás a jelölt személye miatt indokolt, mivel az Országos Bírói Tanács nem támogatta Varga Zsolt András elnökké való megválasztását.

A DK közleményében arról tájékoztatta a sajtót, hogy a szavazáson nem vesznek részt, valamint korábban bejelentették, hogy az Európai Bizottsághoz fordulnak a Kúria elnökének jelölése miatt.

Budapest, 2020. október 19. Orbán Viktor miniszterelnök (b2) és az Országgyűlés elnöke, Kövér László (b) gratulációját fogadja a Kúria elnökének megválasztott Varga Zsolt András volt alkotmánybíró (j) eskütétele után az Országgyűlés plenáris ülésén 2020. október 19-én. MTI/Bruzák Noémi

A Kúria új elnöke a Parlamentben le is tette az esküjét.

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,140feliratkozóFeliratkozás

Választás 2022

Legfrissebb cikkek