fbpx

Karácsony helyi népszavazásokkal érné el, hogy az EU-s mentőcsomag fele az önkormányzatokhoz kerüljön

Helyi népszavazásokat írnának ki országszerte a települések annak érdekében, hogy a koronavírus-járvány miatti uniós segélyalap legalább felét az önkormányzatok kaphassák meg – jelentette be Budapest főpolgármestere szombaton a Szabad Városok Közös Kiállása névre hallgató rendezvényen.

Az EU-s mentőcsomag keretében Magyarország körülbelül 2000 milliárd forintos összeget kaphat a koronavírus gazdasági hatásainak mérséklésére, amelyből 4,64 milliárdot az újjáépítési alap tenne ki. Ennek legalább a felét használhatnák fel az önkormányzatokon keresztül Karácsony szerint. Hozzátette: ez lesz egy utolsó nagy roham az uniós pénzekért.

Budapest főpolgármestere kezdeményezte, hogy a “szabad városok és települések” írjanak ki helyi népszavazásokat annak érdekében, hogy meggyőzzék a kormányt: a segélyalap felét a helyi önkormányzatoknak adják, lakosságarányosan.

A kezdeményezéshez ezidáig mintegy húsz település önkormányzata csatlakozott. A jelenlegi tervek szerint a helyi képviselő-testületek novemberben dönthetnének a helyi népszavazás kiírásáról, melyet jövő tavasszal tarthatnának meg.

„Nem Budapestnek kérjük ezt a pénzt, hanem mindenkinek. Kistelepülésnek, nagyobb településnek, kormánypártinak, ellenzékinek, hiszen az önkormányzatok bajban vannak”

– jelentette ki Karácsony Gergely.
Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Fekete-Győr: “A kormányváltás után Orbánékat csak jogállami eszközökkel szabad elszámoltatni” – Videó.

A Reflektorban című műsorunk szombati adásának vendége a Momentum Mozgalom elnöke és miniszterelnök-jelöltje

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek