fbpx

Magyar Orvosi Kamara: Nem leszünk katonák, törvénymódosítást fogunk kérni

A parlament szerdán megszavazta az orvosok béremeléséről szóló törvényt, amelyet Kásler Miklós EMMI miniszter és Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter nyújtott be. Az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvényt 165 igennel, ellenszavazat nélkül fogadták el.

A Magyar Orvosi Kamara (MOK) egy MTI-hez eljuttatott közleményben úgy fogalmaz: egy ilyen társadalmi hatású törvény előkészítését és elfogadását csak az érintettekkel történő megfelelő egyeztetést követően, a mindenki számára elfogadható kompromisszumok megkötése után szabad keresztülvinni. A megfelelő törvény az orvostársadalom számára az, ahol a részletek egyértelműek, és a napi gyakorlatra vonatkozó útmutatás is előre ismert.

Az orvosi kamara nem fogadja el az új bértáblát – Jövő TV

A minap számoltunk be róla, hogy sikerült megegyezni a Magyar Orvosi Kamarának a kormánnyal, méghozzá abban, hogy évtizedek óta nem látott bérfejlesztést kapjanak az orvosok. Ám csak ezután jött a fekete leves, ugyanis a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megvizsgálta a kormánynak az orvosok béremelésére vonatkozó, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezetét, aminek több részét is elfogadhatatlannak tartják.

A kamara ugyan egyetért a béremeléssel és a kormány azon szándékával is, hogy egy transzparensebb és korszerűbb szerkezetű egészségügyi ellátórendszer jöjjön létre. Ám véleményük szerint az előzetes egyeztetés nélkül benyújtott törvény egylépcsős, a törvényben meghatározott határidővel történő végrehajtása súlyosan veszélyezteti az ellátórendszer működését és sérti az orvosok alapvető jogait.

“A jogviszonyok egylépcsős egységesítése és a másodállások szigorú korlátozása szakterületeket és intézményeket tehet működésképtelenné. Ezen felül az az adminisztratív feladat-tömeg, amely a több ezer orvos másodállásának ellátási érdek miatti engedélyeztetésével jár, nem hajtható végre a hatályba lépésig rendelkezésre álló idő alatt. Így számos szakrendelő és kórházi osztály orvos nélkül marad” – olvasható a közleményben.

A MOK szerint nagy a veszélye annak, hogy az akár 2 évre is elrendelhető kirendelés, valamint a feltétel nélküli áthelyezés lehetősége miatt orvosok tömege fogja a magánellátást választani az állami kórházak helyett. Hozzátették: megnyugtató együttműködés és lépések nélkül csökken a járvány elleni védekezés esélye, közvetlen veszélybe kerül a lakosság ellátásának biztonsága.

“A törvény végleges szövegének elemzését és javaslataink kidolgozását követően kérni fogjuk a törvény módosítását és a végrehajtási rendeletek közös kidolgozását. Katonák nem leszünk. A magyar orvostársadalom a fő céllal, a tiszta, átlátható egészségügy kialakításával egyetért, ezért azt gondoljuk, a kialakult helyzet szakmai alapon nyugvó valódi összefogással menthető.”

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Orbánt nem feltétlenül zavarja, ha nem fogadják el az uniós mentőcsomagot

Pedig azért nem esne most rosszul Magyarországnak egy jó pár milliárd eurós mentőscsomag.