fbpx

Az orvosi kamara nem fogadja el az új bértáblát

A minap számoltunk be róla, hogy sikerült megegyezni a Magyar Orvosi Kamarának a kormánnyal, méghozzá abban, hogy évtizedek óta nem látott bérfejlesztést kapjanak az orvosok. Ám csak ezután jött a fekete leves, ugyanis a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megvizsgálta a kormánynak az orvosok béremelésére vonatkozó, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezetét, aminek több részét is elfogadhatatlannak tartják.

Az orvosi kamara által közzétett közleményben pontokban szedve mutatják be, mely részei kifogásolhatók szerintük az új javaslatnak. A három lépcsőben megvalósuló béremelésre vonatkozó javaslattal kapcsolatban a törvény hatályát kifogásolják, ugyanis az nem terjed ki a vállalkozóként közreműködőkre, valamint az alapítványnál, magánszolgáltatóknál dolgozókra sem.

A másodállás korlátozását alapjában véve szükségszerűnek és elfogadhatónak tartja a kamara, azonban annak kritériumait kormányrendeletben javasolják rögzíteni annak elkerülése érdekében, hogy az elbíráló egyedi mérlegelésén múljon a kérdés megítélése.

A személyi közreműködés egylépcsős kivezetése a kamara megítélése szerint komoly működési zavarokat eredményezhet. A tervezet azon részét is nehezményezik, amely szerint az orvosi kamara által javasolt alapbértől lefelé történő eltérésre is lehetőség lenne a jövőben, valamint, hogy a bértábla nem kezeli a képesítésbeli különbségeket.

A MOK kiemeli, hogy a jogszabály bonyolultsága és a rendelkezésre álló rövid idő alatt nem tudták részleteiben megvizsgálni azt, így nem tartják kizártnak, hogy a jövőben is lesznek korrekciót érintő felvetéseik.

“A kormány javaslatára a Magyar Orvosi Kamara összes, törvényi szinten kezelendő módosító javaslatát elfogadta a parlament törvényalkotási bizottsága hétfő esti ülésén. A törvényalkotási bizottság végül egyhangúlag – a kormánypártok és valamennyi ellenzéki párt támogatásával, 31 igen szavazattal, ellenszavazat nélkül – támogatta a kormány által hétfő reggel benyújtott, az orvosi bérek emelését is tartalmazó egészségügyi törvényjavaslatot. Eszerint a megállapított bértáblától eltérni csak felfelé lehet, legfeljebb 20 százalékkal”

– mondta az MTI-nek Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Jakab Péter bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek

Online közvetített évértékelő beszédében jelentette be a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, hogy indul a miniszterelnöki pozícióért.