fbpx

A Parlament elfogadta az orvosok béremeléséről szóló törvényjavaslatot

Ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament az orvosok béremeléséről szóló törvényjavaslatot, amit a Magyar Orvosi Kamara javaslatai alapján terjesztettek az Országgyűlés elé.

A törvény lényege, hogy az állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi ellátóhelyeken dolgozó orvosok bére 2023-ra, több lépcsőben, a szakmában töltött évek számától függően, bruttó 687 ezer és 2,38 millió forint közötti összegre emelkedik. A törvény azonban a béremeléssel együtt változtat a közegészségügyben dolgozó orvosok jogállásán, az eddigi közalkalmazotti státusz helyett egy új fogalmat vezet be, az egészségügyi szolgálati jogviszonyt.

Az ebben a státuszban dolgozó orvosok lesznek jogosultak a megemelt bérekre, ám vállalniuk kell, hogy nem végeznek más kereső tevékenységet.

A szabály alól kizárólag egy adott kormányzati szerv külön rendeletével mentesülhetnek az orvosok. Azt a szabályt azonban nekik is be kell tartaniuk, hogy egészségügyi szolgálati jogviszonyuk keretében, államilag finanszírozott ellátásban nem láthatnak el olyan beteget, akit ugyanazzal a problémával már magánellátásban kezeltek.

Budapest, 2020. október 6. A kijelzõn látható az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szavazásának végeredménye az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. október 6-án. A parlament egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a jogszabályt, amely az orvosok jelentõs mértékû, jövõre induló, többlépcsõs béremelését tartalmazza. A törvény büntethetõvé tette a hálapénzt. MTI/Balogh Zoltán

További újdonság, hogy az egészségügyi szolgálatot teljesítő orvosok szükség esetén akár két évre is átvezényelhetők lesznek más, a lakóhelyüktől távoli, állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi intézménybe. Fontos részlete a törvénynek az is, hogy a hálapénz büntetőjogi kategóriába esik ezentúl, így ez a Büntető Törvénykönyv módosítása alapján egy év szabadságvesztéssel büntetendő.

A hétfőn benyújtott eredeti törvényjavaslat kapcsán a Magyar Orvosi Kamara több ponton is kritikát fogalmazott meg, ám ezeknek csak egy részét építette végül be a módosító javaslatokba.

Az orvosi kamara nem fogadja el az új bértáblát – Jövő TV

A minap számoltunk be róla, hogy sikerült megegyezni a Magyar Orvosi Kamarának a kormánnyal, méghozzá abban, hogy évtizedek óta nem látott bérfejlesztést kapjanak az orvosok. Ám csak ezután jött a fekete leves, ugyanis a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megvizsgálta a kormánynak az orvosok béremelésére vonatkozó, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezetét, aminek több részét is elfogadhatatlannak tartják.

Az eredeti javaslat szerint a kamara által javasolt bértől 20 százalékban felfelé és lefelé is eltérhetett a munkáltató, az elfogadott törvény szerint ez már csak felfelé lehetséges. A törvényjavaslat módosult azzal, hogy a felsőfokú tanulmányaikat lezáró szakvizsga megszerzése nélkül nem léphetnek a harmadiknál magasabb bérfokozatba.

Az elfogadott törvény 2020. november 18-án lép hatályba, az orvosok viszont csak a jövő évben, 2021. január 1-je után kerülnek át egészségügyi szolgálati jogviszonyba.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Az átlagkereset is kevés az e-biciklikhez (videó)

Hiába az állami támogatás, ha az átlagkereseted bánja.

Ungár Péter: Egy politikusnak nem feltétlenül az a dolga, hogy morális példát mutasson – Videó

A Jövő TV politikai és közéleti kibeszélőjében, a Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában Ungár Péterrel, az LMP országgyűlési képviselőjével beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Ég veled, Donald!

Cikkünkben a búcsú jegyében gyűjtöttük össze a leköszönő amerikai elnök, Donald Trump legképtelenebb megszólalásait, amelyek a hivatali ideje alatt hangzottak el.