fbpx

A Parlament elfogadta az orvosok béremeléséről szóló törvényjavaslatot

Ellenszavazat nélkül fogadta el a parlament az orvosok béremeléséről szóló törvényjavaslatot, amit a Magyar Orvosi Kamara javaslatai alapján terjesztettek az Országgyűlés elé.

A törvény lényege, hogy az állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi ellátóhelyeken dolgozó orvosok bére 2023-ra, több lépcsőben, a szakmában töltött évek számától függően, bruttó 687 ezer és 2,38 millió forint közötti összegre emelkedik. A törvény azonban a béremeléssel együtt változtat a közegészségügyben dolgozó orvosok jogállásán, az eddigi közalkalmazotti státusz helyett egy új fogalmat vezet be, az egészségügyi szolgálati jogviszonyt.

Az ebben a státuszban dolgozó orvosok lesznek jogosultak a megemelt bérekre, ám vállalniuk kell, hogy nem végeznek más kereső tevékenységet.

A szabály alól kizárólag egy adott kormányzati szerv külön rendeletével mentesülhetnek az orvosok. Azt a szabályt azonban nekik is be kell tartaniuk, hogy egészségügyi szolgálati jogviszonyuk keretében, államilag finanszírozott ellátásban nem láthatnak el olyan beteget, akit ugyanazzal a problémával már magánellátásban kezeltek.

Budapest, 2020. október 6. A kijelzõn látható az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény szavazásának végeredménye az Országgyûlés plenáris ülésén 2020. október 6-án. A parlament egyhangúlag, 165 igen szavazattal fogadta el a jogszabályt, amely az orvosok jelentõs mértékû, jövõre induló, többlépcsõs béremelését tartalmazza. A törvény büntethetõvé tette a hálapénzt. MTI/Balogh Zoltán

További újdonság, hogy az egészségügyi szolgálatot teljesítő orvosok szükség esetén akár két évre is átvezényelhetők lesznek más, a lakóhelyüktől távoli, állami vagy önkormányzati fenntartású egészségügyi intézménybe. Fontos részlete a törvénynek az is, hogy a hálapénz büntetőjogi kategóriába esik ezentúl, így ez a Büntető Törvénykönyv módosítása alapján egy év szabadságvesztéssel büntetendő.

A hétfőn benyújtott eredeti törvényjavaslat kapcsán a Magyar Orvosi Kamara több ponton is kritikát fogalmazott meg, ám ezeknek csak egy részét építette végül be a módosító javaslatokba.

Az orvosi kamara nem fogadja el az új bértáblát – Jövő TV

A minap számoltunk be róla, hogy sikerült megegyezni a Magyar Orvosi Kamarának a kormánnyal, méghozzá abban, hogy évtizedek óta nem látott bérfejlesztést kapjanak az orvosok. Ám csak ezután jött a fekete leves, ugyanis a Magyar Orvosi Kamara (MOK) megvizsgálta a kormánynak az orvosok béremelésére vonatkozó, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvénytervezetét, aminek több részét is elfogadhatatlannak tartják.

Az eredeti javaslat szerint a kamara által javasolt bértől 20 százalékban felfelé és lefelé is eltérhetett a munkáltató, az elfogadott törvény szerint ez már csak felfelé lehetséges. A törvényjavaslat módosult azzal, hogy a felsőfokú tanulmányaikat lezáró szakvizsga megszerzése nélkül nem léphetnek a harmadiknál magasabb bérfokozatba.

Az elfogadott törvény 2020. november 18-án lép hatályba, az orvosok viszont csak a jövő évben, 2021. január 1-je után kerülnek át egészségügyi szolgálati jogviszonyba.

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Orbánt nem feltétlenül zavarja, ha nem fogadják el az uniós mentőcsomagot

Pedig azért nem esne most rosszul Magyarországnak egy jó pár milliárd eurós mentőscsomag.