fbpx

Finnországban a kutyákat is bevetik a koronavírus-fertőzés kiszagolására

Rendhagyó módon, kutyák segítségével próbálják kiszűrni a koronavírus-fertőzötteket Helsinki repülőterén – írja a hvg.hu a The Guardian cikkére hivatkozva.

Egyelőre négy kutyával tesztelik a hatékonyságot, de a Helsinki Egyetem kutatója, Anna Hielm-Björkman szerint nagyon ígéretesek az eredmények, a kutyák ugyanis nagyjából tíz másodperc alatt képesek kiszagolni a vírus jelenlétét a szervezetben, vagy a tesztelés folyamata egy perc alá szorítható.

A kutyákat kendő segítségével tanítják be, a leszálló utasok megtörlik vele a nyakukat, a kendőt pedig egy másik helyiségben más szagminták közé helyezik. Ha a kutyák a mintáknál ugatással jeleznek vagy lefekszenek, az érintett utasnak felajánlják egy ingyenes PCR-teszt elvégzését. A cikk szerint az eddigi tesztek alapján a kutyák szinte százszázalékos pontossággal kiszúrták a fertőzötteket, akár napokkal azelőtt, hogy megjelentek volna az első tüneteik.

A kutyák akár száz vírusmolekulát is képesek felismerni, ezért képesek még a PCR-teszteknél is pontosabban jelezni a fertőzést. Helsinki mellett Ausztrália, Németország, Franciaország és az Egyesült Királyság is hasonló megoldásokkal kísérletezik.

Finnország szociális és egészségügyi minisztériumának csütörtöki figyelmeztetése szerint ismét növekedésnek indult a koronavírussal újonnan megfertőződöttek száma. A finn hatóságok arra hívták fel a figyelmet, hogy az elmúlt két hétben a duplájára nőtt az újonnan igazolt fertőzöttek száma az országban.

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Jakab Péter bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek

Online közvetített évértékelő beszédében jelentette be a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, hogy indul a miniszterelnöki pozícióért.