fbpx

Kemény ellenzéki támadásokkal szemben kellett Orbán Viktornak állnia a sarat

Már a parlamenti őszi ülésszak első napján „szép” adok-kapok ment Orbán Viktor miniszterelnök és az ellenzéki pártok politikusai között. Elsősorban a koronavírus-járvány elleni védekezésről kérdezték ellenzéki képviselők a miniszterelnököt a hétfői ülésén – foglalta össze az MTI.

Orbán Viktor a saját Facebook-oldalán osztotta meg a számára legjobb pillanatokat:

Jobbik: az emberek nyugati életszínvonalat szeretnének

Jakab Péter (Jobbik) kijelentette: az emberek nyugati életszínvonalat szeretnének, de a miniszterelnök szerint a Nyugat már nem vonzó, inkább ide jönnének az emberek Nyugat-Európából. Onnan nézve azonban Magyarország nem vonzó – tette hozzá.

Úgy fogalmazott: kabaré, amit Orbán Viktor művel az országgal, de a magyarok nem tudnak ezen nevetni. A kormányfőnek vissza kellene térnie a valóságba – közölte.

Orbán Viktor válaszában azt mondta: folytatódni fog az a tendencia, hogy sokan jönnek ide Nyugat-Európából, egész kistelepüléseket vásárolnak fel, és nem az életszínvonal miatt, hanem az életminőség miatt, ami többet jelent a jövedelemnél. A migráció, a keresztény kultúra, a közbiztonság és a terrormentes élet fontos szempontok, és emiatt nagy számban fognak érkezni keresztények Nyugat-Európából – vélekedett.

Jakab Péter szerint viszont inkább Ukrajnából, Törökországból jönnek egyelőre vendégmunkások. Közölte:

el fogják magyarázni Borsodban, hogy nyugati jólétet akarnak az emberek, és bár Borsod eddig szinte mindig vesztett, most győzni fog, legyőzik a kétharmadot.

A kormányfő erre úgy reagált, hogy a Jobbiknak jogi értelemben nincs jelöltje Borsodban.

A baloldal jobbikos jelöltje korábban egy szociális szövetkezetet vezetett és azért kapott támogatást, hogy munkahelyeket teremtsen, de bedöntötték a céget, és az érintettek futhattak a bérük után. Ennek kell véget vetni Borsodban – fűzte hozzá.

MSZP: sokkal több tesztelésre lenne szükség

Kunhalmi Ágnes (MSZP) arról beszélt, hogy sokkal több tesztelésre lenne szükség, mert meredeken emelkedik az új koronavírus-fertőzöttek száma, és nincsenek jól azonosítható gócpontok. Ha a gazdaságot működtetni akarják, itt lenne az ideje a tesztelésnek, hogy kontroll alatt tarthassák a járványt – tette hozzá.

Elmondta: ha valaki teszteltetni akarja magát, hatósági áras tesztet vehet. A kormány érzékelte, hogy a kezdeti árak magasak voltak, de a hatósági tesztár bevezetése nem jelent megoldást, ez az ár továbbra is magas – vélte.

Megjegyezte: a járulékok befizetésével a magukat teszteltetni akarók már megfizették a tesztelést.

Orbán Viktor úgy válaszolt, a kormány az operatív törzs javaslatára követi a WHO-protokollt a tesztelés tekintetében is, és ha a hatóság elrendeli a tesztelést, akkor az ingyenes. A tesztelés profitarányát szükséges volt leszorítani, ezért döntöttek a hatósági árról – emlékeztetett.

Kunhalmi Ágnes közölte: sok kontaktszemélynek, ha nincs tünete, nem ingyenes a tesztelés. Az az érdek, hogy ne álljon le a gazdaság, ebben segíthet a tesztelés, és lenne is pénz az ingyenes tesztelésre – mondta.

A miniszterelnök azt mondta: most, a világjárvány közepén Magyarországon 900 ezerrel többen dolgoznak, mint amikor a szocialisták kormányoztak.

DK: ingyenessé kell tenni a tesztelést

Varju László (DK) azt követelte, hogy tegyék ingyenessé a koronavírus-tesztet. Úgy látja, az egészség ma üzlet, a tesztelés is az, miközben egész Európában lassan ingyenes a tesztelés, és a kormányok arra biztatják az embereket, hogy éljenek ezzel a lehetőséggel. Azt firtatta, hol van az a pénz, amit az emberek járulékként befizettek.

A kormányfő azt mondta: ha azt akarják, hogy ne legyen üzlet a tesztelésből, be kell vezetni a hatósági árat, és ezt meg is tették. A DK-s képviselő azt kérdezte, hol van az a pénz, amelyet az emberek befizettek, mert abból lehetne most tesztelni.

Orbán Viktor közölte: a politikus szocialista kormányban dolgozott, és annak idején elvettek egyhavi nyugdíjat, felemelték a nyugdíj-korhatárt, elvettek egyhavi bért a közigazgatásban dolgozóktól és a tanároktól, lecsökkentették a gyes időtartamát, be akarták vezetni az ingatlanadót, felemelték a társasági adót és az áfát, háromszorosára emelték a gáz, kétszeresére az áram árát, az egészségügyben vizit- és kórházi napidíjat vezettek be.

“Most ön von felelősségre hatósági ár miatt?”

– kérdezte a képviselőtől.

LMP: válságkezelési programra van szükség

Schmuck Erzsébet (LMP) válságkezelési program kidolgozását javasolta, mert sok pénzt és komoly intézkedéseket igényel a járvány miatti helyzet. Szükség lenne az alapvető élelmiszerek áfájának csökkentésére, a szociális dolgozóknak egyszeri 500 ezer forintos juttatást kellene adni, a munkanélküliségi járadék időtartamát növelni kellene és a nyugdíjasok helyzetén is javítani kell – sorolta.

Orbán Viktor válaszában kifejtette: a szakértők szerint 200 ezer egyidejű megbetegedés lehet a csúcs Magyarországon, ennek a kétszeresével számolnak, hogy biztosra menjenek. Felkészült az ország a védekezésre – jelentette ki.

Közölte: a nemzeti konzultációból az következik, hogy az emberek szeretnék, ha a gazdaságot nem állítanák le, ennek megfelelően alakul a védekezés. A költségvetést módosítani nem szükséges, mert elég nagy benne a mozgástér, és az várhatóan elég lesz – vélekedett. Arról is beszélt, hogy a nyugdíjasok számíthatnak az inflációnak megfelelő korrekcióra, és megindítják a 13. havi nyugdíj visszaépítését.

Schmuck Erzsébet kiemelte: az emberek komoly megélhetési gondokkal küzdenek, az árak elszaladtak.

A kormányfő azt mondta: a bérek mindig lehetnének magasabbak, de a képviselő szövetségeseinek kormányzása idején az átlagbér 198 ezer forint volt, most pedig 400 ezer forint.

Párbeszéd: mikor lesz ingyenes a tesztelés?

Mikor lesz ingyenes a koronavírus-tesztelés? – tette fel a kérdést a miniszterelnöknek Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd), aki felszólalása végén már követelte ezt az intézkedést. Arra is választ várt: mi az olcsóbb, tömeges teszteléssel meggátolni a vírus terjedését, vagy leállítani a gazdaságot?

Orbán Viktor miniszterelnök azt felelte: a Párbeszéd társelnöke által vezetett Budapesten több mint százmilliárd forintnyi szabad felhasználású forrás áll rendelkezésre. London, Prága vagy Bécs példáján mutatta be, hogy a városok mindenhol segítik a saját költségvetésükből a turisztikai vállalkozásokat, ez alól Budapest az egyetlen kivétel.

Három új rovarhotelt viszont átadtak Budapesten – jegyezte meg, és javasolta a fontossági sorrend szerencsésebb megállapítását.

A politikus javaslata szerinte a gócok kialakulását akadályozná, de emlékeztetett: már nem gócok vannak, hanem tömeges megbetegedések. Hangsúlyozta: akinek tesztre van szüksége, a háziorvosától kérje, az ingyenes lesz.

Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

A politikai pedofíliáról

Orbán Viktor október elején adott Kossuth Rádiós interjúja, amikor a Meseország Mindenkié című mesekönyvről kérdezték, kimondott egy nagyon igaz tételmondatot. A videó...

Mennyire fontos számunkra a környezetvédelem, és mit vagyunk hajlandóak megtenni érte?

Az utca emberét kérdeztük arról, mit lennének hajlandóak feladni a hétköznapi életükből a környezetvédelem érdekében.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek