fbpx

Mi lesz veled, bulinegyed?

A bulinegyeden belül is egészen sajátos helyzete van a Madách térnek, mondhatni külön szubkultúrát alkotnak az itt elhelyezett vendéglátóhelyiségek. Egy hónappal a rendelet elfogadása után ellátogattunk hozzájuk, és megkérdeztük a véleményüket a jelenlegi helyzettel kapcsolatban. 

A bulinegyed hosszú évek óta vonzza a magyar és külföldi fiatalokat a világ minden tájáról, a terület népszerűsége nagymértékben hozzájárult a hazai turizmus felvirágozásához. A KSH adatai szerint 2009 és 2019 között 20 millióval nőtt a Magyarországra érkező külföldiek száma.

A 2000-es évek elejétől kezdve mind az üzletek, mind pedig a vendéglátóhelyek gombamód szaporodtak a bulinegyed mindössze 0,41 négyzetkilométeres területén. A növekvő tendencia idén viszont a koronavírus hatására megtört, a járvány egyik fő áldozata a turizmus lett. Az első hullámot követően azonban úgy tűnt, a vendéglátósok fellélegezhetnek, kezdett beindulni a budapesti élet.

A vendéglátósok öröme nem tarthatott sokáig. Erzsébetváros közgyűlése június 25-én ugyanis elfogadta a sokak által minden idők legszigorúbb csendrendeletének tartott rendeletet, ami egy komplex kritériumrendszerrel szabna gátat a vendéglátóhelyiségek késő esti nyitva tartásának. Ez alapján csak azok a helyek maradhatnának nyitva éjfél után, amelyek:

  • A hangerőt úgynevezett limiterrel tartják a megfelelő zajszinten. 
  • 100 fő alatti befogadóképességnél kötelező az automatikus ajtóbehúzó vagy a fotocellás ajtó, 100 és 150 fő között a zsilipes be- és kiléptető rendszer, 150 fölött pedig a zsilipen felül az online is elérhető forgalomszámláló.
  • Nem szállíthatnak árut 22 és 8 óra között.
  • Éjfél után bárki ingyenesen használhatja a wc-jüket.
  • Külön alkalmazott figyeli, hogy a vendégek betartják-e a rájuk vonatkozó szabályokat, és felhívja a figyelmüket is a szabályszegés jogkövetkezményeire.
  • A vendeglátóegység előtti járdaszakaszt magasnyomású takarítógéppel takarítják legalább napi egyszer. 

Mindehhez 60 napos türelmi időt kaptak a vendéglátósok. 

Hogyan alakult ki a mai bulinegyed? 

A mai bulinegyed felé vezető első lépés a 90-es évek végére datálható, mikor az önkormányzati rendszer létrejötte után Szabó Zoltán, majd később Hunvald György szocialista polgármesterek az akkor még zsidónegyedként emlegetett kerület újrarajzolását tűzték ki célul. 

Ebben az időszakban szaporodtak meg az úgy nevezett ingatlanpanamázások, miszerint tehetős nagyvállalkozóknak baráti alapon kiárusított, az akkor még nem hivatalos műemlék- épületek helyére a városképbe sokszor nem illeszkedő, megkérdőjelezhető minőségű épületeket húztak fel. A kulturális értékkel bíró épületek bontását és a lakók kiköltöztetését sokan nem nézték jó szemmel. 2004-ben az Óvás! Egyesületet azzal a céllal alapította meg a helyi értelmiségi réteg, hogy megőrizze a régi pesti zsidónegyed épületeit, hagyományait és kiálljon lakóiért.

Működésük nem is volt eredménytelen, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal elnöke az ÓVÁS! fellépése nyomán 2005-től műemléki területi védelmet (MJT) biztosított a régi pesti zsidónegyednek. Ennek hatására húsz olyan épület menekült meg, ami e nélkül a fellépés nélkül bontásra került volna. 2012-ben, 3 évre az ügy kirobbanása után Hunvald Györgyöt a Fővárosi Törvényszék bűnösnek találta a lakáskiutalások és a szerződések kapcsán hivatali visszaélésben, hűtlen kezelésben és magánokirat-hamisításban, amiért 1 év 6 hónap börtönre és 2 év közügyektől való eltiltásra ítélték.

A kerületet 2010-től Vattamány Zsolt, fideszes polgármester irányította, akinek egy, 2013-as önkormányzati rendelete éjfélre korlátozta az üzletek nyitvatartását Erzsébetvárosban, kivéve a Király utca – Károly körút – Rákóczi út – Erzsébet körút által határolt területet, ahol semmilyen szabályozás nem vonatkozott a kocsmák éjszakai nyitvatartására.

2017-ben megalakult az Élhető Erzsébetváros Egyesület azzal a céllal, hogy Erzsébetváros értékeit, polgárait, épített és természeti környezetét, világörökségi jellegét óvja, a helyi közösség érdekeit védje. Megkérdeztük az egyesület alapítóját, Garai Dórát is, hogy ők hogyan látják a kialakult helyzetet.

Mi lesz veled bulinegyed? #2 | Jövő TV

A bulinegyed hosszú évek óta vonzza a magyar és külföldi fiatalokat a világ minden tájáról, a terület népszerűsége nagymértékben hozzájárult a hazai turizmus…

A 2019-es önkormányzati választáson közös ellenzéki jelöltként Niedermüller Péter vette át a város vezetését a Demokratikus Koalíció színeiben, maga mögé utasítva az Erzsébetvárost 2010 óta vezető fideszes Vattamány Zsoltot.

Szerettük volna elérni Niedermüller Péter polgármestert is, hogy nyilatkozzon nekünk a témában, de cikkünk megjelenéséig nem sikerült időpontot egyeztetni vele.

Mi a bulinegyed népszerűségének a titka? 

A 2000-es évek elején megjelentek az első, műfajteremtő romkocsmák, amik vonzó alternatívát és innovatív szórakozási lehetőséget jelentettek a fiatalok számára. Az egyik, ha nem a legelső ilyen szórakozóhely volt a Szimpla, ami kezdetben inkább hasonlított egy klubhelységre, mint a szó mai értelmében használt romkocsma. A romkocsmák azonnal népszerűvé váltak, néhány év alatt elszaporodtak a hasonló helyek a belvárosban. A kocsmák mellett megjelentek a szórakozóhelyek is, egyes ilyen helyek üzemeltetői csak a nyári szezonra béreltek ki egy-egy üresen álló társasházat. 

A magyar közönségnek tehát immár megvoltak az alternatívái a hétvégi szórakozáshoz. Mi vezetett mégis oda, hogy mára a  ”brit legénybúcsú” kifejezés egy meghatározó fogalom a bulinegyed világában?

A 2008-as gazdasági világválság átvészelése után, a gazdaság fellendülésével együtt megnőtt az emberek utazási hajlandósága, ebben pedig nagy segítségnek számítottak a fapados légitársaságok által rendkívül – még magyar pénztárcához mérve is – olcsón megvásárolható repülőjegyek.

A másik jelentős ok pedig, hogy 2013 után előtérbe kerületek a rövidtávú szálláskiadással foglalkozó cégek és magánszemélyek, elsősorban az Airbnb és a Booking felületén. Ezek a lakások általában frekventált helyen helyezkednek el, a hotelek által kínált árakhoz képest pedig jóval kedvezőbb összegért vehetők igénybe.

Abban tehát mindenki egyetért, hogy kellett hozni valamilyen szabályozást a drogok, prostitúció és az éjszakai garázdaságok visszaszorításának érdekében, viszont azzal kapcsolatban erősen megoszlanak a vélemények, hogy ez a rendelet megoldást tud-e nyújtani a fennálló problémákra. Egyesek szerint a szabályozás túl szigorú, mások szerint épp ellenkezőleg, túl enyhe és nem a valódi problémákat oldja meg.

Legfrissebb videók

Premier Kultcafé: A legfontosabb számunkra a fogyatékossággal élő dolgozóink védelme

A Jövő TV 'A hét vállalkozója' videósorozatának negyedik részében a Premier Kultcafé-ba látogattunk el

A nők helyzete a magyar politikában (videó)

A magyar nők társadalmi és politikai megítélésével kapcsolatban Kunhalmi Ágnes, Bősz Anett, Szabó Tímea, Demeter Márta és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselőket kérdeztük, akik általános tapasztalataikról és személyes élményeikről is meséltek nekünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Élőben jelentkeztünk a Parlamentből

Az azonnali kérdések és válaszok órája élőben az Országgyűlésből.