fbpx

A DK elérte, hogy rendkívüli parlamenti ülés legyen

Az ellenzéki pártok támogatják a Demokratikus Koalíció (DK) kezdeményezését rendkívüli parlamenti ülés összehívására, amit azért kezdeményeznek, mert szerintük a miniszterelnök Brüsszelben szembement az Országgyűlés döntésével – jelentette ki az MTI szerint pénteki budapesti sajtótájékoztatóján Dobrev Klára DK-s európai parlamenti képviselő.

Közölte: az aláírások összegyűltek, vagyis az Országgyűlés egy rendkívüli ülésnapon fogja megvitatni, „hogy Orbán Viktor hogyan bukhatott ekkorát Brüsszelben”.

Emlékeztetett: országgyűlési határozat kötötte a kormányfőt, amellyel ugyanakkor Dobrev Klára szerint a miniszterelnök „saját magának állított csapdát”.

A határozat értelmében a kormányfő az EU-csúcson nem támogathatta volna a büdzsét vagy a válságkezelő programot – mondta Dobrev Klára, aki szerint nem zárult le a Magyarországgal szembeni jogállamisági eljárás, a közéletben működő civilek továbbra is kapnak támogatást, az uniós pénzek kifizetését összekötötték a jogállami működéssel, és nem jutott érvényre az az elv, hogy a szegényebb országok több támogatást kapjanak.

A DK ezért a parlamentben vitatná meg az Európában született döntést, azt, hogy a magyar miniszterelnök abban milyen álláspontot képviselt, és a korábban elfogadott országgyűlési határozatot is módosítanák. Utóbbi célja, hogy a parlament az év végéig módosítsa azokat a jogszabályokat, amelyekkel kapcsolatban felmerül a jogállamisági eljárás veszélye. A kormányt is felkérnék, hogy a jövőben tartózkodjon „a jogállam további lebontásától”, valamint az olyan lépésektől, amelyek felvetik a korrupció gyanúját az uniós források elköltése során.

Az Országgyűlés honlapján közzétett dokumentum szerint a DK az ülést jövő hétfőre indítványozta.

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Premier Kultcafé: A legfontosabb számunkra a fogyatékossággal élő dolgozóink védelme

A Jövő TV 'A hét vállalkozója' videósorozatának negyedik részében a Premier Kultcafé-ba látogattunk el

A nők helyzete a magyar politikában (videó)

A magyar nők társadalmi és politikai megítélésével kapcsolatban Kunhalmi Ágnes, Bősz Anett, Szabó Tímea, Demeter Márta és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselőket kérdeztük, akik általános tapasztalataikról és személyes élményeikről is meséltek nekünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Élőben jelentkeztünk a Parlamentből

Az azonnali kérdések és válaszok órája élőben az Országgyűlésből.