fbpx

Levegő Munkacsoport: a kavics- és homokbányák negatív módon hatnak a mezőgazdaságra

A Jövő TV hétharminc című reggeli műsorában Szegő Judit, a Levegő Munkacsoport éghajlatvédelmi projekt vezetőjével a klímaváltozás elleni harcról, a szemétégetés kockázatairól, a Levegő Munkacsoport tevékenységéről, valamint a pilismaróti kavicsbánya-építés kockázatairól beszélgettünk.

A hétharmincban Szegő Judit beszélt a Plan Up Life nevű projektről, melynek lényege, hogy öt EU-tagállam dolgozik együtt a tagállamok számára kötelező nemzeti energia- és klímatervek véleményezésén, valamint javaslatok kidolgozásában. Arra is kitért, hogy a Levegő Munkacsoportnál többek között közlekedésügyi, településrendezési, és a háztartási tüzelés témáját érintő kérdésekkel foglalkoznak, illetve javaslatcsomagokat dolgoznak ki.

Kérdésünkre, miszerint figyelembe veszik-e a döntéshozók a munkacsoport javaslatait, Szegő Judit elmondta: a kormány a kötelezettségén túl nem igazán kéri ki a véleményüket, mint ahogy sok más civil szervezetét sem. Az önkormányzatok esetében már más a helyzet, mivel a településeknek klímastratégiát kell kidolgozniuk, így részükről nagyobb nyitottság tapasztalható.

A Levegő Munkacsoport aktív kampányt folytat a kommunális szemétégetés felszámolásáért is – ugyanis a lakossági hulladékának 2/3-a még mindig égetés formájában tűnik el – ami Szegő Judit szerint a megfelelő tüzelőanyagok átadásával lehetne orvosolni.

A pilismaróti kavicsbánya ügyével kapcsolatban megjegyezte: nem csak a tágabb, hanem a szűkebb közvélemény is csak a héten értesült a kavicsbánya építésének tervéről, így a Levegő Munkacsoport álláspontja szerint az elsődleges probléma a társadalmi egyeztetés teljes hiánya. Véleményük szerint továbbá el kellene kerülni a kavics- és homokbányák nyitását, sokkal inkább az újrafelhasználásnak kellene előtérbe kerülnie az építőanyagokkal kapcsolatban.

A beruházás következtében kialakuló bányatavak miatt a talaj vízszintje csökken, ami rendkívüli módon kihat a környező területek mezőgazdaságára is, továbbá a kiszáradás veszélye is fennáll.

Áll a bál Pilismaróton az építendő kavicsbánya miatt, lemondott a polgármester – Jövő TV

Tegnap már beszámoltunk arról, hogy a Dunakanyarban található Pilismaróton tiltakozásba kezdtek a helyi civilek, ugyanis a községben homok-kavics bányát akarnak létesíteni több mint 120 hektáron. Amellett, hogy a pilismaróti lakosok aláírásgyűjtésbe kezdtek, az önkormányzat honlapján kedden reggel egy közlemény is megjelent, mely szerint a település lakói helyi népszavazást kezdeményeztek, melyben az alábbi kérdést tennék fel: “Hozzájárul-e, a tervezett sóderbánya műveléséhez szükséges területi besorolás megváltoztatásához, Pilismarót község Településszerkezeti tervében, Kidz-ről Kb-B-re?”

Avatar
Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

Premier Kultcafé: A legfontosabb számunkra a fogyatékossággal élő dolgozóink védelme

A Jövő TV 'A hét vállalkozója' videósorozatának negyedik részében a Premier Kultcafé-ba látogattunk el

A nők helyzete a magyar politikában (videó)

A magyar nők társadalmi és politikai megítélésével kapcsolatban Kunhalmi Ágnes, Bősz Anett, Szabó Tímea, Demeter Márta és Schmuck Erzsébet országgyűlési képviselőket kérdeztük, akik általános tapasztalataikról és személyes élményeikről is meséltek nekünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Élőben jelentkeztünk a Parlamentből

Az azonnali kérdések és válaszok órája élőben az Országgyűlésből.