fbpx

Több mint nyolcvan újságíró mondott fel az Indexnél

Ahogyan arról már csütörtökön beszámoltunk, a minap állománygyűlést tartottak az Index szerkesztőségében, ahol Bodolai László, a lapot kiadó Index.hu Zrt. tulajdonosa kijelentette: a szerkesztőség követelésével ellentétben nem áll módjában visszavenni a lap elbocsátott főszerkesztőjét, Dull Szabolcsot. Ezután négy újságíró be is adta a felmondását, ezt követően pedig Bodolai László elhagyta az épületet.

Péntek délben az Index több tucat dolgozója – a 444.hu videója alapján nagyjából ötven újságíró – indult el a Bodolai László irodájába a felmondási papírjával.

Az Index.hu-n megjelent a felmondott újságírók névsora (frissül, már több mint 80 újságíró mondott fel), melyen az alábbi nevek találhatóak:

Ajpek Orsolya, Arnótszky Janka Judit, Barakonyi Szabolcs, Biró Marianna, Bolcsó Dániel, Bozzay Balázs, Bozsó Ági, Bóna Samu, Bődey János, Brückner Gergely, Csatári Flóra, Cseke Balázs, Cser Ildikó, Csurgó Dénes, Dezső András, Egyed Anna, Előd Fruzsina, Fábián Tamás, Fehér János, Fillér Máté, Flachner Balázs, Földes András, Földi Gábor, Hanula Zsolt, Hernádi Levente, Hollik Ági, Hudák Hajnal, Huszti István, Iván András, Iván-Nagy Szilvia, Janecskó Kata, Jenei Miklós, Joób Sándor, Juhász Edina, Kárpáti Márton, Klág Dávid, Kolozsi Ádám, Kolozsvári Tímea, Koroknai Gergely, Körömi Csongor, Kovács Zoltán, Kovács Bálint, Kovács Dávid, Lengyel-Szabó Péter, Lovas Gergő, Marczisovszky Márton, Marjanovic Mira, Matalin Dóra, Mészáros Tamás, Miklósi Gábor, Mizsur András, Molnár Réka, Nagy Attila Károly, Nagy Roland, Német Tamás, Németh Péter, Nyilas Gergely, Pál Tamás, Pálúr Krisztina, Pándi Balázs, Pintér Luca, Pintér Mónika, Presinszky Judit, Rácz Attila, Rostás Bianka, Rovó Attila, Sajó Dávid, Simor Dániel, Somogyi Péter, Stöckert Gábor, Szabó Zoltán, Szalai Bálint, Szalma Baksi Ferenc, Szémann Tamás, Szilágyi Máté, Szilli Tamás, Tenczer Gábor, Thüringer Barbara, Trencsényi Ádám, Tóth Balázs, Tóth Gergely, Varga Attila, Világi Máté, Záborszky Ede, Zsuppán András és az EUrológus csapata (Arató László, Folk György, Márton Balázs, Szűcs Ágnes, Zalán Eszter).

Az Index közleményében ez olvasható:

“Pénteken kezdeményezte munkaviszonya megszüntetését az Index szerkesztőségének három vezetője, Tóth-Szenesi Attila vezető szerkesztő, illetve Munk Veronika és Haász János főszerkesztő-helyettesek. Távozásukkal egyidejűleg a szerkesztőség több mint ötven munkatársa szintén kezdeményezte a felmondását.

Döntésüket azután hozták meg, hogy Bodolai László, az Index Zrt. igazgatóságának elnöke elbocsátotta Dull Szabolcs főszerkesztőt, majd nemet mondott a szerkesztőségnek arra a kérésére, hogy a szakmai függetlenség és az Index jövőjének megőrzése érdekében helyezze őt vissza a pozíciójába. A lap szerkesztősége szerdán egyhangú nyilatkozatban állt ki a menesztett főszerkesztő mellett, elfogadhatatlannak nevezve Bodolai döntését.

Évek óta hangoztatjuk, hogy két dolgot tartunk az Index független működése feltételének: se az Indexen megjelenő tartalomba, se a szerkesztőség összetételébe, szerkezetébe ne történjen külső beavatkozás. Dull Szabolcs kirúgásával ez utóbbi feltétel sérült. A menesztése egyértelmű beavatkozás a szerkesztőség összetételébe, arra nem tudunk másként tekinteni, mint nyílt nyomásgyakorlási kísérletre.

Ilyen körülmények között, Bodolai döntése után a vezető szerkesztő és a két főszerkesztő-helyettes nem látta tovább biztosítottnak a független működés alapvető feltételeit, ezért kezdeményezte a távozását.”

Magyar Hang: nem marad a vezérigazgató sem

Sem Szombathy Pál, az Index.hu Zrt. vezérigazgatója, sem Sztankóczy András, az igazgatóság tagja nem folytatja a munkát a cégnél azok után, hogy gyakorlatilag a teljes szerkesztőség felmondott – tudta meg a Magyar Hang.

Bodolai László: az Indexet nem én vertem szét

Az Indexet tulajdonló alapítványt vezető Bodolai László az Azonnalinak azt mondta: nem politikai szándék volt Dull Szabolcs főszerkesztő kirúgása, az viszont zsarolás volt a szerkesztőség részéről, hogy Dull visszahelyezését követelték. Az Azonnalinak arról számolt be, hogy ő próbált egyeztetni a főszerkesztővel az elmúlt időszakban, de annyira elfajultak a dolgok, hogy kénytelen volt felmondani neki. Bodolai László azt is elismerte: nem gondolta volna, hogy ilyen nagyszámú felmondás lesz. Az Azonnali azon kérdésre, hogy nem bánta-e meg Dull Szabolcs kirúgását, Bodolai László határozott nemmel válaszolt, úgy fogalmazott: „az Indexet nem én vertem szét, ők szabtak nekem lehetetlen feltételt”.

Lányi Örs
Újságíró, szerkesztő

Legfrissebb videók

A politikai pedofíliáról

Orbán Viktor október elején adott Kossuth Rádiós interjúja, amikor a Meseország Mindenkié című mesekönyvről kérdezték, kimondott egy nagyon igaz tételmondatot. A videó...

Mennyire fontos számunkra a környezetvédelem, és mit vagyunk hajlandóak megtenni érte?

Az utca emberét kérdeztük arról, mit lennének hajlandóak feladni a hétköznapi életükből a környezetvédelem érdekében.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #3 – A rasszizmus kérdése hazai és nemzetközi szinten

A Tabumentes Podcast harmadik adásában civil vitapartnereinkkel a rasszizmus kérdését tárgyaljuk ki, amely során szó esett a Black Lives Matter mozgalomról és a hazai cigányság helyzetéről is.

Hírlevél

Iratkozz fel heti hírlevelünkre, mert ez a legjobb, amit most megtehetsz!

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek