fbpx

Donáth Anna: a roma élet is számít!

Az Európai Parlament plenáris ülésén részletes vitát folytattunk az Egyesült Államokban tapasztalt, utcai erőszakhoz és szélsőséges vitákhoz vezető rasszizmusról, ami egyes állami szervek működését is áthatja.” – így kezdte Facebook-bejegyzését Donáth Anna. A Momenentum EP-képvisleője emlékeztetett a tragikus amerikai esetre. Úgy véli: a brutális rendőri intézkedés során megölt George Floyd a „múlt bűneivel, elvégzetlen feladatokkal szembesít minket.” Hozzátette: Amerikában a feketéket, Magyarországon pedig a romákat érik hátrányok a bőrszínük miatt. 

„Pont azért kell nyíltan beszélni a rasszizmusról, mert különben mindannyiunk élete lesz rosszabb. Amíg nem beszélünk a rasszizmus áldozatairól, addig a rendszer csendben félrenéz, és egyre erőszakosabb, élhetetlenebb világ támad körülöttünk. Magyarországon is fel kell emelnünk a hangunkat, és kiállni a célponttá váló, velünk élő cigányságért.”

– írta.

A Renew Europe frakció kiemelten foglalkozik az EU készülő romaügyi stratégiájával, ennek értékelésével pedig Donáth Annát bízták meg. A politikus azt írta: a legfontosabb javaslatuk a romapolitika radikális megújítására irányul.

Aktívan kell célozni a romákat, különben nem érjük el őket. Tudva azt, hogy sajnos a cigányellenesség mélyen gyökerezik Európában. Felelőtlen politikusok már a járvány előtt is a rasszizmust táplálva igyekeztek előnyhöz jutni, ez a válság alatt még veszélyesebbé vált. Egyes tagállami kormányok politikai hisztériát keltenek, bűnbakká teszik a romákat, kirekesztő politikát folytatnak. A mi dolgunk ezzel szembeszállni! A távoli részvét mellett fontos tanulságokra is okot adnak az amerikai jelenetek. Látjuk, mit kell elkerülnünk.” – fogalmazott. 

Donáth Anna kiemelte: arra nem tud hatást gyakorolni, hogy az Egyesült Államokban hogyan védik a jogokat, de arra igen, hogy a magyar társadalom mit fogad el, és a hatalom mit tesz ilyen ügyekben. 

Az eredeti bejegyzés Donáth Anna Facebook-oldalán olvasható el: 

Avatar
Jövő TV
Neked szól. Rólad szól.

Legfrissebb videók

Magyarország sporthelyzetéről és sportpolitikájáról

Középpontban a magyar sport

Kunhalmi Ágnes: “Lázár János egy okos, de ugyanakkor nagyon veszélyes figura” – Videó

A Reflektorban című műsorunk csütörtöki adásában az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes országgyűlési képviselő volt a vendégünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #7 – Kapitalizmus a 21. században

A Tabumentes Podcast 7. adásában a kapitalizmus 21.századi formáját vizsgáltuk. Mi a termelés és a környezeti válság kapcsolata? Működik a verseny a neoliberalizmusban? Mi az állam szerepe? Hogyan kellene megreformálnunk a neoliberális kapitalizmust?

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
823követőkövető
9követőkövető
2,300feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek

Jakab Péter bejelentkezett miniszterelnök-jelöltnek

Online közvetített évértékelő beszédében jelentette be a Jobbik Magyarországért Mozgalom elnöke, hogy indul a miniszterelnöki pozícióért.