fbpx

Izolációs köpeny van a „nem egészségügyi felhasználásra” feliratú kínai szállítmány dobozaiban

A közösségi oldalakon és a sajtóban is több helyen megjelent, hogy a kormányzati honlap (koronavirus.gov.hu) egyik tájékoztatásában, melyben a Kínából érkező védőfelszerelésekről számoltak be, olyan doboz látható egy képen, aminek az oldalán szereplő kínai írásjelek azt jelentik: „nem egészségügyi felhasználásra”.

Bencsik János független országgyűlési képviselő szúrta ki először, aki a közösségi oldalán azt állította, hogy két sinológus végzettségű, kínai nyelvész ismerőse is megerősítette neki a kínai írásjelek jelentését.

A kormányzati honlap cikke arról szólt, hogy az elmúlt egy hétben 9.820.600
maszkot, 215 lélegeztetőgépet, 900 betegőrző-monitort, 120 központi monitort, 1.010.112 tesztet, továbbá izolációs köpenyeket, sapkákat, kesztyűket, arcvédőket kapott Magyarország – összesen 20.096.845 darabot, illetve adományként további 110 ezer maszkot.

„Adja magát a kérdés, hogy milyen maszkokat, lélegeztetőgépeket, egyéb védőfelszereléseket vásárol Magyarország, amelyek nem alkalmasak egészségügyi felhasználásra. Ha pedig ezek nem védőfelszerelések, mit keresnek azon a gépen, amely a védőfelszereléseket szállítja?” – fogalmazott Bencsik János a közösségi oldalán, aki írásbeli kérdéssel fordult Szijjártó Péter külügyminiszterhez.

A Jövő TV írásban kereste meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtóosztályát. Megerősítést kértünk, hogy valóban a közösségi oldalakon és a sajtóban terjedő felirat áll-e a dobozokon, illetve milyen felszerelést, eszközöket tartalmaznak. Továbbá arra is rákérdeztünk, lehet-e arról szó, hogy hivatalosan például nem minden maszk minősül orvostechnikai eszköznek, ugyanakkor az egész világon többfélét is használnak a védekezés céljából. (Az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügy Intézet tájékoztatása szerint az arcmaszkok közül a sebészeti maszkok minősülnek orvostechnikai eszköznek, míg a médiában látható felvételeken látható maszkok egy része jellemzően PPE-k – azaz personal protective equipment-ek – egyéni védőeszközök – az EU-ban és az USA-ban. Idetartoznak például az FFP-maszkok is.)

„A dobozban olyan izolációs köpeny van, amely természetesen használható az egészségügyben, hiszen megvan az úgynevezett CE tanúsítványa, vagyis az európai szabványok szerint bevizsgált termék, amely megfelel a minőségi előírásoknak, így az Európai Unióban is használható”

– közölte a Jövő TV-vel a KKM sajtóosztálya. Az Origo ugyanezt a választ kapta az Operatív Törzstől.

A kormánypárti hírportál azt is hozzátette: külön figyelemre méltó, hogy az uniós szabályok szerint egyébként – bizonyos feltételek mellett – a vírus elleni védekezésben még olyan eszközök is használhatóak, amelyeknek nincs CE minősítésük, de ebben az esetben nem erről van szó.

Az Origo helyszíni információira hivatkozva azt is írta: „számos oka lehet annak, hogy Kínában a jelenlegi körülmények között rossz matrica kerül a dobozra; ilyen hiba, félreértés megtörténhet a felfokozott termelési helyzetben, amikor óriási mennyiségű áru kerül ki a gyárakból”, de „a valódi értékmérő a CE tanúsítvány, amellyel az izolációs köpeny rendelkezik”.

Avatar
Nótin Tamás
Újságíró, a Jövő TV főszerkesztője.

Legfrissebb videók

“Fontos beszélni a termékenységtudatról” – Interjú Cserháti-Herold Jankával (videó)

Mai adásunkban Cserháti-Herold Janka termékenységtudat-oktatóval beszélgettünk.

“Sokszor hiszik azt, hogy a sérülteket pátyolgatni kell, pedig nem” – Nem Adom Fel Kávézó (videó)

A fogyatékossággal élők integrálása fontos misszió, amelynek a Nem Adom Fel Kávézó az egyik alappillére Budapesten.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #4 – Hidegháború 2.0 USA vs Kína

A Tabumentes podcast soron következő adásában a 21. század modern hidegháborújáról, az Egyesült Államok és a Kína közti konfliktusról esett szó.

Hírlevél

Kövess minket!

13,452lájkolóTetszik
748követőkövető
7követőkövető
2,120feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek