fbpx

MTA doktora: Rossz döntés lenne a gyermekintézmények bezárása

A most zajló koronavírus-járvány – bármennyire kézenfekvőnek látszik is a laikusok számára – nem a magyar egészségügy próbája – írja Mihályi Péter egészségügyi közgazdász az Élet és Irodalomban megjelent publicisztikájában. Az MTA doktora szerint akár sok, akár kevés áldozata lesz a járványnak, ebből a magyar egészségügy színvonalára nézve semmilyen következtetést nem lehet levonni, mert ami most történik, arra a világ egyetlen országának egészségügyi rendszere sincs és nem is lehetett felkészülve.

Mihályi Péter arra hívja fel a figyelmet, hogy egy olyan vírussal állunk szemben, amely egy korábban elvileg ismert, de az ember számára érdektelen, denevérek által hordozott vírus véletlen mutációjával jött létre valamikor 2019 novemberében. „Ez volt akkor az ún. unknown unknown helyzet. Aminek a létezéséről sem tudtunk, arról semmiféle ismereteink sem lehettek” – teszi hozzá.

Az egészségügyi közgazdász szerint ez a helyzet a jövőre vonatkozóan is fennáll. Mint a vírusok általában, a koronavírus is gyorsan mutálódik, és senki sem tudja, hogy ez a változás a jövőben milyen irányú, milyen mértékű és milyen gyakoriságú lesz.

Mihályi Péter úgy véli, hogy egy-két éven belül lesz majd oltás a koronavírus ellen, ugyanakkor jelenleg még nincs, és csak feltételezéseink vannak arról, hogy a mostani koronavírus ténylegesen miként terjed, pedig ez fontos lenne a vírus viselkedési stratégiájának megismerése szempontjából.

Gazdasági és politikai következményekkel is számolni kell. Az egészségügyi közgazdász kiemeli, hogy a közvetlen és közvetett hatások nyomán mindenütt számolni kell a termelési zavarokkal.

„Magyar szemszögből nézve szinte biztosra vehető tehát, hogy nálunk is számottevően lassulni fog a gazdaság – még akkor is, ha a mai napig elrendelt korlátozásokhoz képest semmiféle további korlátozást nem léptetnek életbe a magyar hatóságok. A külföldről begyűrűző hatások is elég nagy bajt fognak okozni”

– írja Mihályi Péter.

Míg az ellenzék nagy része, a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) és a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) is az oktatási intézmények bezárását követeli, addig az MTA doktora szerint rossz döntés lenne a gyermekintézmények bezárása: egyfelől azért, mert a koronavírussal szemben a 10 év alatti gyermekek védettnek tűnnek.

„Ha bezár a bölcsőde, az óvoda és az iskola, akkor a szülők rákényszerülnek arra, hogy a kisebb gyermekek a normálisnál lényegesen több időt töltsenek felnőtt környezetben (a szülők munkahelyén, plázákban, idősebb családtagoknál), ami valójában csak növeli annak valószínűségét, hogy az unokák nemzedéke megfertőzze a nagyszülők nemzedékét. Ráadásul a felső tagozatosok, a gimnazisták és az egyetemisták akkor is találkozni fognak egymással, ha az alapintézmény zárva van. Ha csak pár hétről lenne szó – mint egy tavaszi szünet esetében –, akkor ez mindenféle áthidaló megoldással mind a családok, mind az intézmények szintjén kezelhető lenne. De nincs ok azt feltételezni, hogy a járvány két hét alatt lezajlana, és akkor »nyugodtan« újra kinyithatnának az intézmények” – fejti ki Mihályi Péter.

Arra is kitért, hogy ami most Magyarország előtt áll, az a NER politikai vizsgája is. Az egészségügyi közgazdász azt írja, Magyarországon egyelőre nincs bizonyíték arra, hogy „a végletekig centralizált, Orbán Viktor kezében összpontosuló hatalom komoly hibát vétett volna”, de már vannak jelei annak, hogy hol fog kirobbanni a botrány.

Mihályi Péter szerint napról napra érezhetőbb lesz a hiány a gyógyító-vizsgáló személyzet számára alkalmas egyéni védőfelszerelésből: legelőször is FFP3 arcvédő maszk fog kelleni nagy számban, ám az a maszk, amit a rabok csinálnak, az alig jó valamire.

„Ami előttünk áll, az a NER politikai vizsgája: mit fog mondani a kormány a nővéreknek és az orvosoknak.”

Avatar
Nótin Tamás
A Jövő TV egykori főszerkesztője.

Legfrissebb videók

Kétszer több egészségügyi hulladékot termeltünk a második hullámban, mint az előző években

Az egészségügyi hulladékról és annak helyes tárolásáról, szelektálásáról beszélgettünk a Zöld Zóna Kft ügyvezető igazgatójával. Kerekes János elmondta,...

“A Polgári Válasz 106 körzetben tervezi az indulást” – Bencsik János

A Reflektorban című műsorunk keddi adásában Bencsik János, független országgyűlési képviselő és a Polgári Válasz mozgalom alapító tagja volt a vendégünk, akivel a magyar közélet és politika aktualitásairól beszélgettünk.

Legújabb podcastünk

audio

Tabumentes #8 – Függőség, Algoritmusok, Adathalászat, Manipuláció, Populizmus, Álhírek

A Tabumentes Podcast 8. adásában a közösségi média demokratikus társadalmakra gyakorolt hatásairól beszélgettünk.

Hírlevél

Kövess minket!

26,000követőTetszik
830követőkövető
9követőkövető
3,200feliratkozóFeliratkozás

Legfrissebb cikkek